top of page

Evaluare si Psihodiagnostic

Evaluare Psihologica pentru Adulți și Adolescenți

Evaluarea psihologică presupune aplicarea unui set de testări, unui interviu clinic impreuna cu observații și analize de date în vederea diagnosticării și tratării unei afecțiuni de sănătate mintală. Este efectuată de catre psihologul clinician care va înțelege tipologia si severitatea simptomelor psihice.

De asemenea, o evaluare psihologică constituie un element important pentru intervenția terapeutică întrucât este concepută sa cuprindă înformații despre modul de funcționare psihică în care o persoana gandește, simte, se comportă și multe altele, care vor delimita aspectele clinice, subclinice si nonclinice.

Totodata ,o evaluare psiholgica va oferi in cadrul unui procesul terapeutic individual atat confirmarea sau infirmarea unor ipoteze de lucru cat si monitorizarea progresul terapiei.

Evaluarea poate fi solicitată în interes propriu, pentru cunoasterea in profunzime despre sine sau de către o altă entitate, angajator sau instituție publică. 

Unele semne și simptome care ar putea fi un indiciu privind necesitatea unei evaluari psihologice ar putea fi:

Schimbări de dispoziție

 Nervozitate

 Retragere socială

 Modificări ale somnului sau ale obiceiurilor alimentare

 Dificultate de concentrare

 Probleme în îndeplinirea sarcinilor obișnuite

Lipsa de interes pentru activitățile placute

Ce teste utilizez?

Pentru evaluari clinice ale depresiei si anxietatii: Beck Depression Inventory (BDI) si Beck Anxiety Inventory (BAI), State-Trait Anxiety Inventory for Adults (STAI Form Y).

Pentru evaluarea personalitatii: California Personality Inventory (CPI) si BCD-M Big FIve Personality Inventory.​

bottom of page